СТАТИСТИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ПРОИЗВОДСТВА ЗЕРНА В РОССИИ
Аннотация
Производство зерна является базовой отраслью сельского хозяйства и в значительной степени определяет не только экономику, но и политический климат нашего государства в целом. Достаточный уровень производства зерна создает условия, для развития большого количества различных отраслей, а также является одним из главных фактором осуществления импортозамещения в агропродовольственной сфере. В связи с этим возникает необходимость в проведении научных исследований, экономического мониторинга эффективности развития зернового хозяйства в контексте факторов, ее обеспечивающих. В данной работе использовалась методика, основанная на использовании корреляционно-регрессионного анализа. Данная статья посвящена исследованию изменения основных показателей производства зерна. В работе представлены результаты исследования распределения и производства зерна на территории Российской Федерации за 30 лет, для чего проанализированы данные с 1990 по 2019 гг., подобраны модели динамического распределения запасов зерна на начало года, производства зерна (валовый сбор в весе после доработки), потребления зерна на корм скоту и птице, на семена, на муку, крупу и комбикорма, а также потери зерна. Для всех этих случаев наблюдается полиномиальная зависимость. Проведенный в работе анализ, основанный на статистических данных, позволил выделить наиболее значимые факторы такие, как посевные площади, внесение минеральных и органических удобрений, парк основных видов техники (трактора и комбайны), которые оказывают влияние на объемы производства зерна. Полученная регрессионная модель показала, что на вариацию урожайности в рассматриваемый период статистически значимое влияние оказал только внесение минеральных удобрений и количество тракторов. То есть с вероятностью 81% можно утверждать, что внесение минеральных удобрений привело к росту урожайности зерна в Российской Федерации. Таким образом полученные результаты могут быть полезными руководителям при планировании и производстве зерна и даст возможность учитывать факторы, влияющие на производство сельскохозяйственной продукции.
Литература
Shamilev S.R. Evaluation and analysis of the dynamics of the efficiency of production of grain and leguminous crops. Economy. Economic sciences. 2016. N 1. Р. 1-18. (in Russian).
Kulentsan A.L., Marchuk N.A. Research and analysis of the impact of the production efficiency of grain and leguminous crops. Synergy of Sciences. 2019. N 42. Р. 113-122. (in Russian).
Magomedova T.G. Factors of increasing the efficiency of grain production. Issues of structuring the economy. 2004. N3. P. 201-206. (in Russian).
Sukhareva V.N., Larina T.N., Pavlenko O.V. Economic and statistical analysis of factors of increasing the yield of grain crops and the economic efficiency of grain production in agricultural organizations of the Orenburg region. Proceedings of the Orenburg State Agrarian University. 2012. N6 (38). P. 141-144. (in Russian).
Gainutdinov I.G., Zaripova T.T. Factors of increasing the efficiency of grain crop production in the Russian Federation. Young Scientist. 2020. N 24 (314). P. 78-79. (in Russian).
Marchenko A.V., Trotsenko V.M. Increasing the yield of winter grain crops in the conditions of the Perm Region. Modern trends in the development of science and technology. 2015. N 8-8. Р. 73-77. (in Russian).
Yemelyanova A.A. Ways to improve the economic efficiency of the grain industry. Materials of the scientific and practical conference «Specialists of the agro-industrial complex of a new generation (economic sciences)». Saratov: SSAU named after N.I. Vavilov. 2017. Р. 226-230. (in Russian).
Providonova N.V., Sannikova M.O. Evaluation and improvement of the technical efficiency of agricultural production in risk conditions. Scientific review: theory and practice. 2019. N 8 (64). P. 1139-1153. (in Russian).
Kravchenko Yu.V. Improving the economic efficiency of grain production and processing (based on the materials of the Belgorod region). Economics, labor, management in agriculture. 2011. N 2 (7). Р. 62-64. (in Russian).
Tutueva N.V., Korabeynikova O.A. On improving the efficiency of grain production. Proceedings of the Orenburg State Agrarian University. 2011. N 4 (32). Р. 240-241. (in Russian).
Nasyrov Z.I. Reserves for improving the efficiency of grain production. Agrarian Bulletin of the Urals. 2010. N 12 (79). Р. 96-98. (in Russian).
Ibiev G.Z. Economic assessment of the state and efficiency of the development of grain farming in the Rostov region. Materials of the I International Scientific and Practical Conference on the problems of the development of the agrarian economy «Chayanov readings». Moscow: «Scientific Consultant». 2020. Р. 229-235. (in Russian).
Khamidullova M.T., Asadullin N.M. Efficiency of grain crops production in the Russian Federation. Vector of Economics. 2018. N 11 (29). (in Russian).
Artyukhin O.A., Ponedelkov AV., Omelchenko I.V. Doctrinal foundations of ensuring food security in modern Russian. Science and education: economy and economics; entrepreneurship; law and management. 2021. N 4 (131). Р. 140-144. (in Russian).
Antsiferova O.Yu. Agroindustrial sector in the system of food supply of the country. Nikon readings. 2017. N 22. Р. 49-52. (in Russian).
Belousov V.M. Substantiation of the system of sustainable development goals of the agricultural sector of the economy. Agri-food policy of Russia. 2017. N 1 (61). Р. 33-39. (in Russian).
Chugainova A.V. Food security of the Russian Federation taking into account the impact of sanctions and current circumstances. Materials of Conference «Economic security of the individual, society, and the state: problems and ways to ensure it». St. Petersburg: SPU Ministry of Internal Affairs. 2021. P. 529-532. (in Russian).
Antsiferova O.Yu. Sustainable development of rural territories through the formation of rational economic behavior of agricultural organizations. Materials of the international scientific and practical conference «Agrotourism in sustainable de-velopment of rural territories». Ulan-Ude: BGSA them V.R. Filippova. 2018. pp. 6-11. (in Russian).
Shmakova A.V. Analysis of grain crop yield and factors affecting its level (on the example of agricultural organizations of the Krasnodar Territory). Polythematic network electronic scientific Journal of the Kuban State Agrarian University. 2015. N 112. P. 1566-1576. (in Russian).
Dolgov D.I. The role of methods of mathematical statistics of experimental data processing in determining the level of competitiveness and competitiveness of products. Actual problems of humanities and natural sciences. 2013. N 2. P. 85-91. (in Russian).
Kulentsan A.L., Marchuk N.A. Analysis of the volume of production of crop production in various farms. Bulletin of the Mari State University. Series " Agricultural sciences. Economic Sciences". 2020. Vol. 6. N 1. P. 92-100. DOI: 10.30914/2411-9687-2020-6-1-92-100. (in Russian).
Polozhentseva Yu.S. Management of differentiation of socio-economic systems of regions based on the mobilization of internal and external development resources. Proceedings of Southwest State University. 2017. N 2 (71). P. 137-149. (in Russian).
Kulentsan A.L., Marchuk N.A. Analysis of the production volumes of vegetable crops in the Ivanovo, Vladimir and Y-roslavl regions. Bulletin of the Rostov State University of Economics (RINH). 2020. N 3 (71). Р. 168-175. (in Russian).